Elektromanyetik radyasyon ölçümü

Elektromanyetik radyasyon ölçümü
Elektromanyetik alan şiddeti ölçümü

Elektromanyetik Radyasyon Seviyesi Ölçümü ve Danışmanlık Hizmeti

Elektromanyetik radyasyon

Baz istasyonları, tv ve radyo sinyal vericileri, kablosuz ağlar (wifi), yüksek gerilim hatları (enerji nakil hatları), trafolar elektromanyetik alan şiddeti oluştururlar. Ev (konut), iş yeri, ofis, üretim tesisleri (fabrikalar), IT ( server ) odaları gibi alanlardaki toplam elektromanyetik radyasyon seviyesinin ölçümünü gerçekleştiren firmamızın iletişim bilgileri şu şekildedir:

Demos Endüstriyel Sistemler
Tel: + 90 216 415 80 87
Fax: + 90 216 415 64 85

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı için Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı için Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü
Resmi gazetede yayınlanan İSG ( İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı ) mevzuat ve yönetmelikleri kapsamında, işverenler çalışanların iş/çalışma ortamında maruz kaldıkları elektromanyetik alan şiddeti (elektromanyetik radyasyon) seviyesini ölçtürmek ve azaltıcı tedbirleri almakla yükümlüdürler.

Elektromanyetik Radyasyon

Elektromanyetik Radyasyon
Tehlikenin farkında mısınız?

Elektromanyetik alanların insan sağlığına etkileri konusunda oluşturulmuş uluslararası standartlar ve sınır değerler var mıdır?

Elektromanyetik alanların insan sağlığına etkileri konusunda oluşturulmuş uluslararası standartlar ve sınır değerler var mıdır?

Elektromanyetik alanların insan sağlığına etkileri konusunda birçok ülkede oluşturulan standart ve sınır değerlerin yanı sıra uluslararası standartlar ve sınır değerler de vardır.

Uluslararası alanda ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection – Uluslararası İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyondan Korunma Komitesi) tarafından belirlenen sınır değerler birçok Avrupa ülkesinde ve dünyanın farklı ülkelerinde en yaygın kabul gören değerler arasındadır. ICNIRP, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Çalışma Örgütü (ILO) tarafından resmen tanınan bağımsız bir araştırma kuruluşudur. ICNIRP Kılavuzu'nda (ICNIRP Guidelines) yer alan çalışmalar üniversiteler ve araştırma kuruluşları ile işbirliği yapılarak, çok sayıda mühendis, biyolog, fizikçi, epidemiyolojist ve ilgili başka bilim adamlarından oluşan disiplinlerarası bir ekip tarafından yürütülmüştür.

Amerika Birleşik Devletleri'nde bu sınır değerler FCC (Federal Communications Commission – Federal Komünikasyon Komisyonu) tarafından belirlenmekte ve bu sınır değerlerin belirlenmesinde IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers – Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) ve ANSI (American National Standarts Institute – Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü) tarafından oluşturulan standart değerler temel olarak alınmaktadır. IEEE/ANSI standartları da sınır değerlerin belirlenmesinde yaygın olarak kabul gören ve temel alınan değerlerdir.

Elektromanyetik alanların insan sağlığına etkileri konusunda oluşturulmuş sınır değerler frekansa göre değişiklik gösterir. Örneğin baz istasyonlarının çalışma frekanslarını içine alan 400-2000 MHz frekans bandında genel yaşam alanları için ICNIRP Kılavuzu’nda yer alan sınır değerler elektrik alan şiddeti için 1,375f1/2 V/m (f = frekans (MHz)); manyetik alan şiddeti için 0,0037f1/2 A/m ve elektromanyetik güç yoğunluğu için f/200 W/m2 ifadeleriyle verilmiştir. Bu ifadelerle verilen sınır değerler altı dakikalık ölçüm sonucunda elde edilecek ortalama değerler içindir. Bunun yanında IEEE ve FCC standartlarında yer alan güç yoğunluğu üst sınırı 300-1500 MHz frekans aralığında f/150 W/m2, 1500-100.000 MHz frekans aralığında 10,0 W/m2 olarak verilmiş olup, bu ifadelerle verilen sınır değerler otuz dakikalık ölçüm sonucunda elde edilecek ortalama değerler içindir.

Buna göre genel yaşam alanlarında, GSM900 ve DCS1800 sistemleri için kontrolsüz etkilenme için sınır değerler Tablo 1’de verilmiştir.


İngiltere'de sınır değerler: 900 MHz’te 5,7 W/m2 (46,4 V/m) ve 1800 MHz’te 10,0 W/m2 (61,4 V/m)'dir.

İsviçre, genel olarak ICNIRP standardını kabul etmekle birlikte tek bir baz istasyonu anteni için sınır değeri 900 MHz’te 0,042 W/m2 (4,0 V/m) ve 1800 MHz’te 0,095 W/m2 (6,0 V/m) olarak belirlemiştir.

İtalya, günde 4 saatin altında maruz kalınan durumlar için sınır değer olarak 1,0 W/m2 (19,4 V/m), 4 saatin üstü için 0,1 W/m2 (6,1 V/m) olarak belirlemiştir. Ayrıca, İtalya’da yerel yönetimlere bu sınır değerleri düşürme yetkisi de verilmiştir.

Rusya'da sınır değerler: 900 MHz’te 0,024 W/m2 (3,0 V/m)'dir.

Çin'de sınır değerler: 900 MHz'te 0,066 W/m2 (5,0 V/m)'dir. 

Telekomünikasyon Kurumu tarafından 12.7.2001 tarihli resmi gazatede yayınlanan “10 KHz-60 GHz Frekans Bandında Çalışan Sabit Telekomünikasyon Cihazlarından Kaynaklanan Elektromanyetik Alan Şiddeti Limit Değerlerinin Belirlenmesi, Ölçüm yöntemleri ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik” ile Türkiye’de geçerli olan sınır değerleri belirlenmiştir. Bu yönetmelikte yer alan sınır değerlerin belirlenmesinde ICNIRP Kılavuzu’nda yer alan sınır değerler esas olarak alınmış olup, buna ek olarak her baz istasyonu için ayrıca sınırlama getirilmiştir. Buna göre tek bir cihaz için 400-2000 MHz frekans bandında genel yaşam alanları için Telekomünikasyon Kurumu’nun yönetmeliğinde yer alan sınır değerler, elektrik alan şiddeti için 0,341f1/2 V/m (f = frekans (MHz)), manyetik alan şiddeti için 0,0009f1/2 A/m ve güç yoğunluğu için f/3200 W/m2 ifadeleriyle verilmiştir. Verilen sınır değerler altı dakikalık ölçüm sonucunda elde edilecek ortalama değerler içindir. Bu ifadeler kullanılarak Türkiye’de 900 MHz ve 1800 MHz’de kontrolsüz etkilenme için uyulması gereken sınır değerler Tablo 2’te verilmiştir.


Kaynak: http://www.biltek.tubitak.gov.tr/sandik/gsm.pdf



"İş güvenliği ve işçi sağlığı - Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü"

"İş güvenliği ve işçi sağlığı - Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü"

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Kapsamında Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü
Elektromanyetik radyasyon ölçümü uzmanlarımız tarafından ölçüm hizmeti almak isterseniz bizim ile iletişim kurabilirsiniz.

Tel: 0216 415 80 87
E-mail: electrosense@electrosense.com.tr
Web: Electrosense

Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü Yapıyoruz

Trafoların elektromanyetik alan şiddeti ölçümü (elektromanyetik radyasyon ölçümü) gerçekleştirilir.

Gsm Baz istasyonlarının (Turkcell, Vodafone, Avea) elektromanyetik radyasyonlarının ölçümü ve raporlanması hizmeti verilir.

Enerji nakil hatlarının (Yüksek gerilim hatlarının) elektriksel ve manyetik alan ölçümü yapılır.

Sağlık Sektöründe, Hastanelerde elektromanyetik kirlilik (EMR) ölçümü ve raporlandırma hizmeti verilir.

İş Merkezlerinde ve ofislerde elektromanyetik radyasyon ölçümü ve elektromanyetik kirlilik ölçümü gerçekleştirilir.

İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği bakımından elektromanyetik kirlilik ölçümü yapılır.

Fabrikalarda, üretim tesislerinde, sanayi bölgelerinde iş sağlığı ve güvenliği bakımından elektromanyetik ortam güvenliği ölçümü yapılır.

Evlerde, yaşam alanlarında elektrikli cihazlardan yayılan elektromanyetik radyasyon ölçümü yapılır.

Okullarda, eğitim kurumlarında elektromanyetik radyasyon ölçümü gerçekleştirilir.

Belediyelere, sorumluluk alanlarında kurulan baz istasyonları, yüksek gerilim hatları için elektromanyetik radyasyon ölçüm ve kontrol hizmeti verilir.

10 Hz'den 8 GHz'e kadar frekans bandına sahip EMR cihazı, Wavecontrol SMP ile elektromanyetik radyasyon ölçümü yapılır. ICNIRP ve BTK’nın limit değerlerine göre sonuçlar yorumlanır ve raporlanır.

Demos Endüstriyel Sistemler Limited Şirketi

Tel: + 90 216 415 80 87
Fax: + 90 216 415 64 83

Demos, Elektromanyetik radyasyon ölçümü yapan firmalar arasında lider.

Elektromanyetik radyasyon ölçümü


Elektromanyetik alan şiddeti ölçümü

Elektromanyetik alan şiddeti ölçümü
Elektromanyetik radyasyon ölçümü