Elektromanyetik radyasyon ölçümü

Elektromanyetik radyasyon ölçümü
Elektromanyetik alan şiddeti ölçümü

Elektromanyetik Radyasyon Seviyesi Ölçümü ve Danışmanlık Hizmeti

Elektromanyetik radyasyon

Baz istasyonları, tv ve radyo sinyal vericileri, kablosuz ağlar (wifi), yüksek gerilim hatları (enerji nakil hatları), trafolar elektromanyetik alan şiddeti oluştururlar. Ev (konut), iş yeri, ofis, üretim tesisleri (fabrikalar), IT ( server ) odaları gibi alanlardaki toplam elektromanyetik radyasyon seviyesinin ölçümünü gerçekleştiren firmamızın iletişim bilgileri şu şekildedir:

Demos Endüstriyel Sistemler
Tel: + 90 216 415 80 87
Fax: + 90 216 415 64 85

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı için Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı için Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü
Resmi gazetede yayınlanan İSG ( İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı ) mevzuat ve yönetmelikleri kapsamında, işverenler çalışanların iş/çalışma ortamında maruz kaldıkları elektromanyetik alan şiddeti (elektromanyetik radyasyon) seviyesini ölçtürmek ve azaltıcı tedbirleri almakla yükümlüdürler.

Elektromanyetik Radyasyon

Elektromanyetik Radyasyon
Tehlikenin farkında mısınız?

GSM Baz İstasyonu ve Olası Sağlık Etkileri


Bu iletide, GSM baz istasyonu ve olası sağlık etkileri konusunda güncel bilgiler sunulmaktadır. Öncelikle belirtmek gerekir ki bilimsel verilerde GSM baz istasyonlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğuna ilişkin net bilgiler bulunmamaktadır. Bu bakımdan konuya ilişkin yeni gelişmeler ve bilgiler ortaya çıktıkça, bu broşür güncellenerek yeniden sunulacaktır. 1990’lı yıllardan itibaren toplumumuzda kullanımı hızla yaygınlaşan cep telefonu, kısa zamanda hayatın bir parçası olmuş ve ülkemizdeki abone sayısı 2009 yılı haziran ayı itibariyle yaklaşık 63,5 milyona, baz istasyonu sayısı ise 38 bine ulaşmıştır.

"Baz istasyonları ve insan yaşam alanları"

İyonlaştırıcı ve iyonlaştırıcı olmayan ışınım
Cep telefonu haberleşmesinde de kullanılan elektromanyetik (EM) dalga veya ışınım, enerjinin bir ortamda dalga veya tanecik halinde yayılması olarak tanımlanmaktadır. Dünyamıza hayat veren güneş, enerjisini EM ışınım şeklinde göndermektedir. Haberleşme; radyo frekans (RF) dalgalar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. RF dalgaları ise EM dalgaların haberleşmede kullanılan kısmıdır.

Elektromanyetik ışınım (enerji yayınımı), iyonlaştırıcı ve iyonlaştırıcı olmayan ışınım olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İyonlaştırıcı ışıma (nükleer radyasyon gibi), yüksek enerjili parçacıkların yol açtığı, iyonlaştırıcı yani atomlardan elektron koparan ışınım türüdür. Radyoaktif radyasyon etkileri oluşturup, ölümcül veya kalıcı etki bırakabilir. Haberleşmede kullanılan EM ışıma ise iyonlaştırmaya ışıma olarak da bilinir ve maddeleri iyonlaştıracak kadar enerjiye sahip değildir. Baz istasyonları ve cep telefonları iyonlaştırıcı olmayan ışınım yaymakta olup nükleer ve radyolojik cihazlardan yayılan ve iyonlaştırıcı özelliği bulunan radyo-aktif radyasyonla çoğunlukla karıştırılmaktadır.

İyonlaştırıcı ışınım olarak kabul edilen parçacık hareketlerinin frekansları, baz istasyonlarının çalışma frekansından çok daha yüksektir. Bunlardan X ışını Y (gama) ışını ile a (alfa) ve b (beta) parçacıkları, iyonlaştırıcı ışınım sınıfına girmektedir. Bunlar, küçük dalga boylu ve yüksek frekanslı ışınımlar olup, maddenin yapısında yol açtığı değişiklikler sonucu canlı dokulara ve DNA’ya zarar verebilirler. Ancak, iyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik ışınımın etkisi, nükleer radyasyon kapsamında değildir.

İyonlaştırıcı olmayan ışınım kaynakları, baz istasyonlarının yanı sıra Radyo-TV vericileri, telsiz radar, uydu istasyonları, evlerde kullanılan elektrikli alet ve cihazlar, tıbbi tanı ve tedavide kullanılan aletler ile sanayide kullanılan bazı cihazlar, vb.dir.


Baz istasyonu ve hücresel sistem
Baz istasyonları, cep telefonu iletişimi için gerekli radyo bağlantısını sağlayan temel radyo bağlantısını sağlayan temel radyo verici ve alıcılardır. Bunlar, televizyon ve radyo yayınındaki kullanıma benzer şekilde radyo işaretleri kullanan, bir direk veya bina üzerinde kurulan antenlere sahiptir. Bu antenlerin yaydığı işaretlerin erişebildiği alana, kapsama alanı içindeki çağrılarını antenlerin yaydığı veya aldığı EM dalga vasıtasıyla birbirlerine iletirler. Hücresel haberleşme sisteminde; tüm kapsama alanı hücre denilen küçük fiziksel alanlara bölünür. Her bir hücrede haberleşmeyi sağlayan baz istasyonu bulunur. GSM haberleşme sisteminde baz istasyonundan başka birimler de vardır.

Belirli bir bölgeyi kapsamak için baz istasyonlarında yönlü anten kullanılır. Şekilde yönlü antenin EM enerji yayınım şekli verilmiştir. Bir bölgede cep telefonu kullanıcı sayısı arttıkça mevcut baz istasyonlarının gücü düşürülerek baz istasyon sayısının artırılması teknik açıdan gereklidir.

Değerlendirme ve bilimsel araştırmalar
EM ışınımın etkisi ısıl etki ve ısıl olmayan etki olarak ikiye ayrılmaktadır. Isı etki; iletkenliğe bağlı olarak insanlarda ve diğer canlılarda vücudun, cansızlarda iş yapının ısınmasına neden olmaktadır. Mikrodalga fırınlarında yiyecekler RF enerjisi ile aynı şekilde ısıtılır. Mikrodalga fırınlardaki güç haberleşmede kullanılan yaklaşık 1000 W, GSM haberleşme sisteminde iş insanlara ulaşan RF gücü yaklaşık 0,001 W civarındadır.

Işıl etki bilimsel olarak doğrulandığı için EM ışınımı büyüklüğü konusunda sınırlamalar getirilmiştir. Gene halk sağlığı için insanların maruz kalabileceği elektromanyetik ışınımın sınır değeri ICNIRP (uluslar arası iyonlaştırıcı olmayan ışınımdan korunma komisyonu tarafından 900 MHZ GSM frekansında elektrik alan şiddetinin E (V/m) 2100 MHZ için (3G – üçüncü nesil ) V/m olarak belirlenmiştir.

Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu (BTK) “elektronik haberleşme cihazlarına güvenlik sertifikası düzenlenmesine ilişkin yönetmelik ile Türkiye’deki sınır değerleri 2001 yılından beri belirlemektedir. Buna göre baz istasyonlarından yayılan EM alan seviyesinin, uluslar arası kılavuzlarda (ICNIRP belirtilen elektrik alan seviyelerinden cihaz başına 4 kat daha düşük olmasını şart koşmaktır. Ülkemizde kurulan baz istasyonları ve diğer veriler bu yönetmelikteki usul ve esaslara uymak zorundadadır. 

Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü Yapıyoruz

Trafoların elektromanyetik alan şiddeti ölçümü (elektromanyetik radyasyon ölçümü) gerçekleştirilir.

Gsm Baz istasyonlarının (Turkcell, Vodafone, Avea) elektromanyetik radyasyonlarının ölçümü ve raporlanması hizmeti verilir.

Enerji nakil hatlarının (Yüksek gerilim hatlarının) elektriksel ve manyetik alan ölçümü yapılır.

Sağlık Sektöründe, Hastanelerde elektromanyetik kirlilik (EMR) ölçümü ve raporlandırma hizmeti verilir.

İş Merkezlerinde ve ofislerde elektromanyetik radyasyon ölçümü ve elektromanyetik kirlilik ölçümü gerçekleştirilir.

İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği bakımından elektromanyetik kirlilik ölçümü yapılır.

Fabrikalarda, üretim tesislerinde, sanayi bölgelerinde iş sağlığı ve güvenliği bakımından elektromanyetik ortam güvenliği ölçümü yapılır.

Evlerde, yaşam alanlarında elektrikli cihazlardan yayılan elektromanyetik radyasyon ölçümü yapılır.

Okullarda, eğitim kurumlarında elektromanyetik radyasyon ölçümü gerçekleştirilir.

Belediyelere, sorumluluk alanlarında kurulan baz istasyonları, yüksek gerilim hatları için elektromanyetik radyasyon ölçüm ve kontrol hizmeti verilir.

10 Hz'den 8 GHz'e kadar frekans bandına sahip EMR cihazı, Wavecontrol SMP ile elektromanyetik radyasyon ölçümü yapılır. ICNIRP ve BTK’nın limit değerlerine göre sonuçlar yorumlanır ve raporlanır.

Demos Endüstriyel Sistemler Limited Şirketi

Tel: + 90 216 415 80 87
Fax: + 90 216 415 64 83

Demos, Elektromanyetik radyasyon ölçümü yapan firmalar arasında lider.

Elektromanyetik radyasyon ölçümü


Elektromanyetik alan şiddeti ölçümü

Elektromanyetik alan şiddeti ölçümü
Elektromanyetik radyasyon ölçümü