Elektromanyetik radyasyon ölçümü

Elektromanyetik radyasyon ölçümü
Elektromanyetik alan şiddeti ölçümü

Elektromanyetik Radyasyon Seviyesi Ölçümü ve Danışmanlık Hizmeti

Elektromanyetik radyasyon

Baz istasyonları, tv ve radyo sinyal vericileri, kablosuz ağlar (wifi), yüksek gerilim hatları (enerji nakil hatları), trafolar elektromanyetik alan şiddeti oluştururlar. Ev (konut), iş yeri, ofis, üretim tesisleri (fabrikalar), IT ( server ) odaları gibi alanlardaki toplam elektromanyetik radyasyon seviyesinin ölçümünü gerçekleştiren firmamızın iletişim bilgileri şu şekildedir:

Demos Endüstriyel Sistemler
Tel: + 90 216 415 80 87
Fax: + 90 216 415 64 85

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı için Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı için Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü
Resmi gazetede yayınlanan İSG ( İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı ) mevzuat ve yönetmelikleri kapsamında, işverenler çalışanların iş/çalışma ortamında maruz kaldıkları elektromanyetik alan şiddeti (elektromanyetik radyasyon) seviyesini ölçtürmek ve azaltıcı tedbirleri almakla yükümlüdürler.

Elektromanyetik Radyasyon

Elektromanyetik Radyasyon
Tehlikenin farkında mısınız?

Elektromanyetik Radyasyon Ölçümleri ve İnsan Sağlığı Üstündeki Etkileri

ELEKTROMANYETİK RADYASYON ÖLÇÜMLERİ

elektromanyetik radyasyon ölçümü ve korunma yolları
"Elektromanyetik Radyasyonun İnsan Vücudu Üstündeki Etkileri"
Elektromanyetik alan iki etkenden oluşur. Elektrik alanı ve manyetik alan. Aşağıda elektrik alan ve manyetik alan ile ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Elektrik Alan nedir?
Elektrik yükünün başka bir elektrik yükü üzerinde oluşturduğu çekme veya itme kuvvet etkisini ifade eder. Her elektrik yükü bir elektrik alanı oluşturur. Elektriğin geçtiği her yerde elektrik alan oluşur.Bir cihazın beslenme gerilimi yükseldikçe, bunun sonucu olarak ortaya çıkan elektrik alanı da yükselir. Elektrik alan şiddetinin birimi metre başına volt (V/m) olarak ifade edilir. Elektrik alan şiddeti kaynaktan uzaklaştıkça hızla azalır. Elektrik alanı yalıtkan nitelikte küçük bir engel bile (bina, ağaç vb.) kısmen engelleyebilir.
Manyetik Alan nedir?
Manyetik alan, elektrik yükleri yer değiştirdiğinde oluşur. Örneğin lamba yandığında, elektrik alanının yanı sıra, akımın besleme kablosundan lambaya geçişinden kaynaklanan bir manyetik alan da söz konusudur. Manyetik alanda, manyetik akı yoğunluğu birimi tesla (T) uluslararası birim olarak kullanılır. Birim olarak genelde mikrotesla (µT) ve amper/metre [A/m] kullanılır.  Manyetik alan ölçü birimi olarak Gauss (G) birimi de kullanılmaktadır. Akım ne kadar yüksekse, manyetik alan da o kadar yüksek olur. Manyetik alan şiddeti de elektriksel alan gibi mesafe ile azalır. Buna karşın, manyetik alan, elektrik alanında olduğu gibi engel teşkil eden nesnelerce engellenmez. Elektromanyetik alanlar, elektrik ve manyetik alanların bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Burada, elektrik dalgası ve manyetik dalga ışık hızında birlikte yer değiştirirler. Elektromanyetik alanların belirgin özelliği frekansları ve dalga uzunluklarıdır. “Frekans”, bir olayın birim zaman içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür. Bu sıklık genel olarak saniye cinsinden belirtilmiştir.
SAR nedir? SAR değeri önemli midir?
SAR (Specific Absorption rate), RF (Radio Frequency) yayan cihazlar tarafından özellikle 100 Khz üzerinde  ortaya çıkan  elektromanyetik  alanlara maruz kalındığında, kişinin vücudu tarafından emilen  radyasyonun şiddetini ölçen birimdir. Sar'ın etkin olduğu aralık 10kHz – 300 GHz frekans aralığıdır. Bu aralıkta; radyo, televizyon ve telsiz sistemleri, radar sistemleri, uydu haberleşme sistemleri, mikrodalga fırınlar, tıpta ve sanayide RF frekansında çalışan sistemler ve GSM haberleşme sistemleri mevcuttur.

Ancak günümüzde SAR denince akla  ilk olarak cep telefonları , ve onların yaydığı radyasyon miktarı gelmektedir.Buna göre günümüzde sık kullanımı ile SAR, cep telefonu ile konuşurken beynimiz tarafından emilen radyasyon  miktarını gösteren değerdir. SAR değeri ne kadar yüksek ise, beynimizin maruz kalacağı radyasyon seviyesi o kadar artacaktır.

Ülkemizde de kabul edilen ICNIRP değerlerine göre tüm vücut ele alındığında, sınır değer 0.08 W/kg.'dır. İnsan vücudu 30 dakika'nın üzerinde 4 W/kg.kadar etkiye maruz kalırsa,vücut ısısında 1 dereceden az olsa bile bir artış olmaktadır. ICNIRP bu değeri 50 katı ile küçülterek sınır değer olan 0.08 W/kg'ı belirlemiştir.
Elektromanyetik radyasyonun insan sağlığı üzerindeki etkilerini, hangi hastalıklara neden olabileceğini aşağıda görebilirsiniz.

Manyetik alanın kısa ve uzun vadedeki etkileri
Kısa Vadeli Etkiler
•Stres
•Görüş alanın daralması
•Kulak bölgesinde ısınma
•Kalp pilinin bozulma riski
•Kulak çınlaması
•Yorgunluk hissi
•Konsantrasyon bozulması,
•Baş ağrıları
•İşitmede geçici aksaklılar
•Sersemleme
Uzun vadeli etkiler
•Genetik yapının bozulması
•Beyin hücrelerinde ölüm ve beyin tümörü
•Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri
•Kan beyin bariyerinin zedelenmesi
•Kalp rahatsızlıkları
•Hafıza zayıflaması
•Kalıcı işitme bozuklukları
•Embriyo gelişiminin zarar görmesi
• Kadınlarda düşük riskinin artması
•Kan hücrelerinin bozulması



Maruz kaldığınız elektromanyetik radyasyon seviyesini öğrenmek istiyorsanız, bize ulaşın.




İletişim Bilgileri: Demos End. Ltd. Şti.
Tel: + 90 216 415 80 87
Fax: + 90 216 415 64 85
E-mail: demos@demos.com.tr

Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü Yapıyoruz

Trafoların elektromanyetik alan şiddeti ölçümü (elektromanyetik radyasyon ölçümü) gerçekleştirilir.

Gsm Baz istasyonlarının (Turkcell, Vodafone, Avea) elektromanyetik radyasyonlarının ölçümü ve raporlanması hizmeti verilir.

Enerji nakil hatlarının (Yüksek gerilim hatlarının) elektriksel ve manyetik alan ölçümü yapılır.

Sağlık Sektöründe, Hastanelerde elektromanyetik kirlilik (EMR) ölçümü ve raporlandırma hizmeti verilir.

İş Merkezlerinde ve ofislerde elektromanyetik radyasyon ölçümü ve elektromanyetik kirlilik ölçümü gerçekleştirilir.

İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği bakımından elektromanyetik kirlilik ölçümü yapılır.

Fabrikalarda, üretim tesislerinde, sanayi bölgelerinde iş sağlığı ve güvenliği bakımından elektromanyetik ortam güvenliği ölçümü yapılır.

Evlerde, yaşam alanlarında elektrikli cihazlardan yayılan elektromanyetik radyasyon ölçümü yapılır.

Okullarda, eğitim kurumlarında elektromanyetik radyasyon ölçümü gerçekleştirilir.

Belediyelere, sorumluluk alanlarında kurulan baz istasyonları, yüksek gerilim hatları için elektromanyetik radyasyon ölçüm ve kontrol hizmeti verilir.

10 Hz'den 8 GHz'e kadar frekans bandına sahip EMR cihazı, Wavecontrol SMP ile elektromanyetik radyasyon ölçümü yapılır. ICNIRP ve BTK’nın limit değerlerine göre sonuçlar yorumlanır ve raporlanır.

Demos Endüstriyel Sistemler Limited Şirketi

Tel: + 90 216 415 80 87
Fax: + 90 216 415 64 83

Demos, Elektromanyetik radyasyon ölçümü yapan firmalar arasında lider.

Elektromanyetik radyasyon ölçümü


Elektromanyetik alan şiddeti ölçümü

Elektromanyetik alan şiddeti ölçümü
Elektromanyetik radyasyon ölçümü